Vänskap – en bro in i föreningslivet

Stella och Lin är bästa vänner och spelar volleyboll i PF09-10

På ett skolbesök i början av hösten 2019 fick jag träffa många barn, varav en hel del som aldrig satt sin fot i föreningslivet innan. Bland dessa barn fanns Lin som berättar att hon inte har någon erfarenhet av föreningsidrott, men att det var väldigt roligt att få testa på att spela volleyboll när Habo Wolley besökte Hagens fritidsverksamhet under påsklovet. När hon sedan berättar att hennes bästa kompis Stella har spelat volleyboll i tre år hittar vi ett sätt att sänka tröskeln för att få in henne i föreningen.

 

Ett halvår senare möter jag upp Lin och Stella efter deras träning i Alléhallen. De är glada och berättar vad de har gjort under kvällens träning. Stella har spelat volleyboll i tre år och Lin i ett halvår. Det jag vet är att de är bästa vänner, i övrigt finns det mycket jag vill veta om dem.

Lin berättar att hennes familj kom till Sverige för drygt två år sedan från Syrien. När hon började på Hagenskolan dröjde det inte särskilt länge innan hon och Stella blev kompisar. ”Jag var rätt bra på att förklara saker för Lin som inte kunde så bra svenska…”, förklarar Stella. Lin fyller i: ”… och sedan dess är vi bästisar”. De trivs bra med varandra och träffas varje dag eftersom de går i samma klass på Hagenskolan.

Kort efter att jag träffade Lin i höstas följde hon med Stella till sin första volleybollträning. Att komma in i en träningsgrupp är inte alltid lätt och jag frågar hur det gick för Lin. ”Alltså, jag är inte blyg, men det var ändå skönt att få gå till första träningen tillsammans med Stella”, berättar Lin. Stella förklarar för mig att hennes uppgifter som ”fadder” har varit att hjälpa, förklara och vara en bra kompis för Lin. ”Och nu efter ett halvår har Lin fått lära känna fler kompisar som tar hand om henne på träningen”. Att det är viktigt med kompisar och hur man blir omhändertagen på träningen är de båda två överens om. ”Det viktigaste är att man har någon kompis där. Och om man inte har det får man hjälpa till att ta hand om varandra”, säger Lin. ”Och sen har vi många ledare och även unga ledare på träningen som är bra på att ta hand om nya som kommer”, tillägger Stella.

Stella är själv med som ung ledare på fredagar för PF13-14 och det lyser i hela ansiktet när hon berättar: ”Barnen är så söta och snälla, och så får man vara med och bestämma också. Vi brukar till exempel få bestämma vilken uppvärmning vi ska köra vilket är jättekul.”

Hon har deltagit på flera turneringar och berättar att det är det roligaste med att spela volleyboll. ”Det är så roligt att man inte spelar med samma personer på varje turnering utan att man får spela med många olika”. Lin däremot har svårt att välja vad som är bäst. Hon tycker nämligen hittills att allt är roligt med volleyboll. ”Jag har inte spelat någon turnering än, jag vill träna lite mer först. Men kanske om jag får spela med Stella”, säger hon och ler.

 

Under vårt samtal har de lite äldre tjejerna kommit igång med sin träning och vi är alla tre överens om en sak – fler borde ta med sina kompisar till volleybollträningen.

 

Elias Andréasson