Interna turneringar

Många familjer från målgruppen har en svår ekonomisk situation vilket kan förhindra barnens möjlighet att delta på turneringar eftersom det kan bli en dyr kostnad med resa, mat och eventuell logi. För att ge dem möjlighet att delta på turneringar utan att belasta familjens ekonomi är det bra att anordna regelbundna interna turneringar.

Att spela matcher och turneringar är väldigt utvecklande då barnen och ungdomarna får möjlighet att tillämpa vad de lärt sig på träning. En turnering blir som ett intensivt träningsläger där de tydligt kan se sin utveckling under den senaste tiden. Vid interna turneringar bör fokus inte ligga på att vinna matcher utan på barnens utveckling. Därför bör alla deltagare få lika mycket speltid. Att spela turneringar är även en bra chans för barnen att bygga relationer med de andra aktiva och på så sätt skapas en tajtare klubbsamhörighet. Detta är oerhört viktigt för att era medlemmar ska trivas vilket är varför turneringsspel även bra för att få nya medlemmar att snabbt etableras i gänget. Detta är i sin tur bra ur ett integrationssyfte, vilket gynnar både barnen och er förening.

Att anordna interna turneringar är bra då de barn som vanligtvis inte vågar åka med på turneringar har lättare att delta när turneringen är på hemmaplan. Vi har även upptäckt att det är lättare för målgruppens föräldrar att låta sina barn delta i en turnering som spelas hemma än att släppa iväg barnen till en okänd ort. 

 

Vid anordnandet av interna turneringar bör dessa punkter vara i fokus:
 • Barnens utveckling
 • Glädjen till sporten och rörelsen
 • Relationer mellan barnen

Turneringar

Att anordna en intern turnering behöver inte vara svårt. Då fokus bör ligga på att barnen ska ha roligt och utvecklas bör ni inte ta resultat i beaktande i yngre åldrar. Detta medför att spelschemat blir enklare att skapa och att ni inte behöver någon ansvarig i sekretariatet under turneringen. Under turneringsdagen ansvarar ledarna för sina lag och ser till att de finns på plats vid matchstart. 

Om ni har god kontakt med någon eller några närliggande föreningar kan ni även bjuda in dem.

 

Inför turneringen:
 1. Bestäm ett datum och boka hallen
 2. Skapa ett enkelt anmälningsformulär, exempelvis i ett Google-dokument, och skicka ut till de berörda
 3. Ha ett möte med ledarna där ni delar upp jämna lag (försök att ha så få avbytare som möjligt)
 4. Skapa ett spelschema och skicka ut det till ledarna (fokus på att alla ska få spela så mycket som möjligt)
 5. (Valfritt): Engagera föräldrar i kioskförsäljning

 

Träningsmatcher

Om ni har svårt att anordna en turnering kan ni istället spela träningsmatcher. För att göra detta smidigt kan ni använda er av era vanliga träningstider.

Ni kan välja att:
 • Dela upp träningsgruppen i ett jämnt antal lag som sedan spelar mot varandra
 • Bjuda in en annan träningsgrupp från er verksamhet
 • Bjuda in en träningsgrupp från en annan närliggande förening

 

Mixturnering

En mixturnering går ut på att ni sätter ihop lag med spelare från flera olika träningsgrupper. Detta är ett bra sätt att bygga broar mellan yngre och äldre barn i er förening vilket gynnar klubbkänslan.

Habo Wolley har under flera år anordnat ”Mixcupen” där spelare från flera föreningar anmäler sig som individer för att sedan mixas ihop tillsammans med spelare från olika föreningar. Denna turnering är en av säsongens höjdpunkter där deltagarna får lära känna barn från andra föreningar.

Ni kan läsa mer om ”Mixcupen” här.