Idrottslek 3-5 år

Snabbguide Idrottslek 3-5 år (pdf)

 

Att bedriva aktiviteter för de allra yngsta är ett bra sätt att tidigt göra målgruppen medveten om att er förening existerar och ett sätt att rekrytera nya medlemmar. Det finns många fördelar med att arbeta kring ett koncept där ni kombinerar aktiviteter för de allra yngsta med ett föräldraengagemang, och på detta sätt får med barnen men även  deras föräldrar. Det blir även en kraftfull mötesplats för föräldrar som har barn i samma ålder och ofta mycket gemensamt. Det är också en bra möjlighet för familjer från olika samhällsgrupper att mötas. 

Aktiviteten går i stort sett alltid till på samma sätt, med inga eller minimala förändringar i upplägg från vecka till vecka. Det gör att det knappt krävs någon ledare, endast någon som hälsar välkommen och håller koll på tiden. Att plocka fram material ingår i uppdraget för alla föräldrar som är där med sina barn. I och med detta är det mycket enkelt att rekrytera ledare som vill engagera sig. Ju fler ledare ni rekryterar desto enklare blir det för varje enskild ledare.

En positiv bieffekt av denna aktivitet är en mycket resultatrik ledarrekrytering för nya grupper. Under ett eller flera år har föräldrarna varit “ledare” för sina barn i denna träningsgrupp och när deras barn börjar i en mer traditionell träningsgrupp är steget inte långt för att fortsätta ledarrollen även där. Inflödet av både barn och ledare gör att ni som förening får en mycket stark och stabil grund att bygga er verksamhet på.

“Idrottslek 3-5 år” är inte bara ett sätt för barn att träffa varandra utan också en mötesplats för föräldrar. Det går att konstruera övningar som innebär att barn och föräldrar samarbetar med andra vilket ytterligare stärker de möten som är ett resultat av aktiviteten. Kravet på medverkande förälder eller anhörig förstärker dessutom integrationskraften i mötet och genom att uppmana deltagarna att ta med vänner och bekanta från målgruppen främjas integrationen ytterligare. Det är vanligt att föräldrar hittar till andra delar av verksamheten via denna träningsgrupp. Läs mer om hur vi jobbar med motionsidrott för vuxna och föreningsengagemang.

 

Varför ska ni bedriva “Idrottslek 3-5 år”?

  • En motor i rekryteringen av såväl spelare som ledare
  • Enkelt att bedriva
  • En mötesplats, inte bara för barn utan även för föräldrar

 

Vad krävs för att starta “Idrottslek 3-5 år”?

  • En större öppen yta – gärna (men inte nödvändigtvis) idrottshall med tillgång till redskap
  • Lämplig tid – förmiddagar på helgen har visat sig passa bra
  • Ledare för uppstart
  • Material i form av klistermärken och ballonger osv.
  • En genomgående aktivitetsplanering hittar ni i vår snabbguide.

 

Exempel Volleybompa i Habo Wolley

Volleybompa är ett koncept som etablerades av Habo Wolley. Det är till för er som vill ha en mycket enkel verksamhet för de barn mellan 3-5 år. En timmes lek och skoj tillsammans med en förälder är en perfekt start på dagen. Att föräldern är ombytt och aktivt deltar är avgörande för att konceptet ska fungera. Volleybompa är motorn som driver Habo Wolleys verksamhet, den som lägger grunden för inflödet av barn och ledare i de yngsta grupperna. Vi använder oss av planscher som barnen kan fylla med klistermärken, samt speciella volleybompatröjor för alla barn som deltar. Konceptet är framställt för att passa för volleyboll, men det är så pass flexibelt att det kan anpassas till vilken idrott som helst.

Vi rekommenderar en helgförmiddag för denna typen av aktiviteter. Vi bedriver vår volleybompa på lördagsförmiddagen 10:00–11:00 eftersom familjer då har större delen av helgen kvar.

Ni kan läsa mer om “Volleybompa” här.

 

Snabbguide Idrottslek 3-5 år (pdf)